Gatekunst

Gatekunst er en måte som gir gratis kunst ut til folket. Dette fordi det kan sees på lokale bygninger istedenfor på museum. Det er mange som tenker at tagging og gatekunst er det samme, men det er det altså ikke.

Forskjellen på tagging og gatekunst

Hovedforskjellen er ofte det at gatekunst er noe som har blitt kjøpt av eier av bygget eller kommunen. Dette betyr altså at gatekunst er lovlig. Et stykke gatekunst kan ofte ha grafitti som en del av seg, men det er ikke det samme som tagging. Tagging er ulovlig. Tagging regnes ikke som kunst, men det er ofte folk som er deler av ulike gjenger og grupper som viser fram sine signaturer på deres territorier. Det var mye uklarhet i hva som regnes som gatekunst og hva som var tagging i utgangspunktet. Dette er nå litt mer klart.

Norsk gatekunst

Det finnes en rekke typer norsk gatekunst. Du har kanskje besøkt Grünerløkka i Oslo der du kan se et massivt Melkesjokolade-bilde? Kanskje du har besøkt Bergen og sett de ulike trollene på veggene? Eller har du besøkt Kristiansand og sett bygget i Kongens gate som har et utrolig flott bilde av ei jente på seg? Dette er bare noen steder i Norge du kan dra og besøke kul gatekunst.

Turistdestinasjoner å besøke

Hvor enn Banksy har laget et bilde er en destinasjon mange liker å besøke. Det er mange steder som har god gatekunst, for eksempel Berlinmuren. Det som er så spesielt med gatekunst er at det har en tendens til å bli ødelagt av taggere og andre mennesker som liker å sabotere. Derfor anbefales det at du tar turen så fort du finner et kunstverk du vil se. Det er absolutt ikke sikkert at det kommer til å være der om et år, eller bare om noen måneder.