Hva er forskjellen på galleri og museum?

Uansett hvor du drar vil du se at det finnes både galleri og museum tilgjengelig for deg å besøke. Hva er egentlig forskjellen på et galleri og et museum? Det skal du få svar på i denne artikkelen.

Muligheter

Hvis du går inn i et galleri vil du med en gang kunne se priser på de ulike bildene og rammene som selges. Dette betyr at du kan kjøpe det som er på utstilling på et galleri. Dette kan du ikke gjøre på et museum. På et museum kan du besøke museumsbutikken og kjøpe små postkort eller t-skjorter med motiv fra utstillingen, men det går ikke an å kjøpe de faktiske maleriene. Du betaler for å se på kunsten i et museum, mens i et galleri er det gratis å se på det som er utstilt, og du får muligheten til å kjøpe det.

Ulike typer museum og galleri

Hvis du drar på et museum vet du som oftest hva slags kunst det er du kommer til å se. Et galleri pleier ikke å ha et spesielt tema. Utstillinger kan godt ha et tema, men et galleri pleier å ha flere ulike utstillinger i året. Det pleier ikke museer å ha. Museer har som oftest en fast utstilling det er veldig kjent for.

Så hva er forskjellen?

Museer er til stede for at du skal kunne nyte kunst, eller tilgangen til kunst. Galleri er til stede for å gi kunstnere muligheten til å selge sin kunst og lage seg et levebrød. Et mål for mange av de kunstnerne som har utstillinger på gallerier er å bli kjøpt av et museum. Dette fordi de da vil ha en permanent plass på en stor kulturinstitusjon.

Besøker du gallerier eller museer ofte? Har du noen gang kjøpt et maleri? Var det en spennende opplevelse?