Skulpturer

Det er mange som tror at en skulptur bare er en skulptur, men det finnes faktisk en rekke ulike måter å lage skulpturer på. Her skal du få høre noen av disse.

Relieff

Dette er en type skulptur der motivet faktisk er skrapt inn i et underlag. Det regnes som en skulptur selv om det kanskje kan regnes som å male på et underlag av sement eller annet. Den mest kjente typen relieff som finnes i Norge kan du finne på Y-blokka i Oslo.

Skulptur

En vanlig skulptur regnes som noe som er tredimensjonalt. Dette betyr at du skulle kunne gå rundt det og se på det fra alle vinkler. Vi tenker ofte på statuen av Michelangelos David som en av de aller mest kjente skulpturene. I Norge har vi jo også en av verdens mest kjente skulpturparker, nemlig Vigelandsanlegget i Frognerparken.

Readymade

Dette er produkter innenfor kunst som er masseprodusert, men som ikke nødvendigvis har en kunst som dens hovedhensikt. Det beste eksemplet på dette var hvordan Andy Warhol gjorde Campbells Soup om til et kunstsensasjon. En mer moderne versjon er Jeff Koons, han har laget mange moderne objekter om til kunst.

Installasjon

Dette er ofte politiske typer kunst som har en mening eller prøver å formidle noe spesielt. Det går ikke alltid som planlagt. Noen ganger så skjønner jo ikke mennesker at skulpturen en gang er kunst. Har du opplevd det noen gang? Dette gjør jo også ofte at disse typene kunstverk får ekstra oppmerksomhet i media fordi det er så absurd.

Tekstilkunst

Du visste kanskje ikke at tekstilkunst også regnes som skulptur? Dette er en kunstform som er ganske undervurdert. Dette inkluderer både strikking, søm, hekling og broderi. Dette er også en kategori som er ganske undervurdert fordi det regnes som for hverdagslig til å være kunst.